HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Cacat tapi menawan,apakah ia?

Assalamualaikum



Haa tau tak apa benda ni, cacat tapi orang kata menawan? Cacat tapi ia disukai. Apakah ia? ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ




Kebiasaannya ia di pengaruhi oleh faktor genetik. Berpunca dari variasi otot muka yang di panggil Zygomaticus Major.




Anda tahu tulang zygomaticus kita kat mana? Dekat pipi kita ni ha. Okay I know you tau dah cacat apa yang I nak cakap since I mention pipi kan! Yes what I mean is dimple, lesung pipit! :)




Yang tanda hijau itu lah tulang zycomaticus





Faktor terjadinya lesung pipit kerana otot zygomaticus tidak sempurna, cacat dek kerana ia lebih pendek  dari yang normal menyebabkan ia tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi.





Jadi siapa yang mempunyai lesung pipit lebih dalam, maknaya lebih pendeklah otot zygomaticus dia, lebih cacat la kan! Tapi takpe jangan risau ni kecacatan yang di sukai :)




Disebabkan ibu dan ayah saya mempunyai lesung pipit, maka secara genetiknya anak-anak mereka juga turut mengalami kecacatan yang dialami mereka! Oh but its okay, thank you so much ibu ayah, we love this facial muscle deformity! hihi



kan kan dua dua pun ada
maka turun lah kat anak dia ni ha hehe


One thing yang saya sendiri tak perasan, orang tegur saya, cakap muka saya rupe miranda kerr. Hahaha ok malu.. Tapi saya cuba edit gambo nye bagi pakai tudung, haaaa maksudnye yg org ckp rupe tu lesung pipit kami la, ada sikit persamaan. Tapi dah tentu la kan dia lagi cantik hohoiiii jgn main-main


Haii saya Miranda kerr :p
haaa saya crop mata sebab mata kami langsung tak sama, kak yong ni mata jawa la korang hihi mana nak sama dengan mata mek saleha
haaa kan lesung pipit yang sama. ok miranda kerr pun cacat :p



Ok jom tengok adik beradik saya pulak. Memang semua ada tapi ada yang dapat sebelah je dimple nye. Ada yang both cheeks tapi tak dalam. hehe



along saya, naziha. anak shaklee saya jugak. hehe. nampak tak dimple nya tu?
kakngah saya ainul, mak shaklee saya uols. Master Ainul Shahrazad
kena senyum habis lebar baru nampak ni :D
abg saya abg amir dan abg boy. dua dua anak shaklee saya jugak haha :p tapi mereka sedang bertatih lagi dalam shaklee. boleh nampak tak lesung pipit dorg? :)
adik saya aisyah tu ( cucu shaklee saya haha :p )mmg dalam dimple dia. yang amirah (anak shaklee saya juga hehe, dah supervisor dah) ade sebelah je kalau x silap.
yg depan ni adik bongsu tengah nak amik SPM skg,  dia kalau senyum lebar2 baru nampak.
Kat belakang tu aizuddin, inshaallah bakal ke mesir esok sambung belajar
(cucu shaklee saya anak pada amirah hehe)
dia ade dua2 belah lesung pipit




So itu lah dia cerita tentang lesung pipit, satu kecacatan pada manusia tapi disukai orang, menawan tak gitu.hihi. 


mommy tiera, mommy shaklee anda :D
kok jawa matanya hehehe




Okay, jumpa lagi esok. Entry lain. Jangan lupa promosi collagen shaklee bulan ini buy 6 free 1 dan paling best promo mealshake buy 3 free 1!



Athirah 019-4120913

3 comments:

Nor Faizah Sulong said...

Memang comel..org yg ade lesung pipit ni sgt comel... kecacatan yg ditutupi kan...
Org ade lesung pipit ni istimewa!

Nurul Atieka Ibrahim said...

Peewit mummy shaklee i ni gojes tau! Nama u Athirah Miranda or athirah kerr??? ;)

I 'm T i e r a said...

Kaknor : terima kasih! cacat tp kena bersyukur sb ia tetap istimewa! kan3 :)


Ieka : mommy mu tetap athirah tieramiessyou ieka hehe.cuma tang miranda tu, sila buat tanda soal, err miranda ke you ni? haha :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...