HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Boss vs Leader

Assalamualaikum





Alhamdulillah, logo empayar saya dah siap. Saya tempah di FW. Cantik tak? :)






Sparkle Outstanding Leaders 

Ini empayar saya.

Keluarga shaklee yang saya asaskan pada January 2013 dan saya sayang sangat-sangat.



Saya distributor Shaklee. Ya, sistem Shaklee adalah sistem MLM, multilevel-marketing yang sangat best lagi adil. 


Saya suatu ketika dulu adalah seorang yang anti MLM, nak tahu kenapa, sebab ibu ayah saya dah masuk bermacam jenis MLM. Saya rasa MLM adalah satu perniagaan yg tak adil dan meng-kaya kan orang atasan.



Sebut saja Zh****, Elk**, Am***, macam-macam lagi la. Semua ibu ayah dah masuk. Rasa macam yang penat ibu ayah, yang kaya uncle (upline) tu la. 


Kalau saya di beri soalan "apa yang kamu tahu ttg MLM?"



Jawapan saya would be:


MLM punya orang mata duitan.

MLM penipu

MLM sistem piramid. 

MLM? Confirm kena cari orang.

MLM such push orang. paksa orang.



Betapa anti nya saya dengan MLM.. seriously! Tapi semuanya berubah bila saya kenal dan tahu bagaimana sistem MLM Shaklee sebenarnya.



Tiada langsung konsep meng-kaya kan orang atasan. Hakikat konsep MLM Shaklee yang sebenar ialah siapa berusaha, dia lah yang dapat.


Buktinya?


Saya bagi contoh jika upline tiada jualan, 0 uv, sedangkan downline membuat sale yang banyak, upline tak berhak dapat bonus 1 sen pon! 


Adil bukan?  


Contoh lain. Jika downline berusaha gigih dan mencapai kriteria tertentu, naik rank, sedang upline leka malas dan buat ala kadar.


Bonus yang di perolehi oleh downline lebih banyak dari upline! Nampak tak, shaklee bukan sistem piramid.  Tapi multi-level-marketing, pemasaran secara bertingkat.


Yang mana Shaklee memberi 'upah' pada kita sekiranya kita berjaya  mengajar dan mendidik downline kita samapai naik rank..we call it leadership bonus. Bonus kepimpinan.


Upah/komisyen yang shaklee bagi ni pula, langsung tak usik bonus hasil jualan downline tadi. 


Wah untung betul siapa join Shaklee. Lagi untung kalau masuk keluarga SPARKLE.  Dapat sifu mommy tiera yang comel hahaha ok saya gurau.




Anda bekerja? Sekiranya ya, di mana? Anda ada boss? Nah pasti boss anda suka mengarah-arah atau beri direction what to do, what not to do. Kena dengar cakap boss kalau nak kerja lama.



Saya? Saya juga bekerja tapi bekerja dari rumah. Shaklee adalah kerjaya saya. Saya punya ramai anak cucu cicit shaklee, tapi tak pernah saya rasa saya lah big boss.. Memang saya bukan boss, tapi saya seorang leader. Pemimpin. 


Jika saya memberi task atau tugasan pada anak shaklee saya, saya akan pastikan saya sendiri buat perkara tu. Contohnya, saya suruh mereka banyakkan berkongsi, buat blog dan kongsi cerita-cerita.. Tulis blog. Tengok saya sendiri menulis di blog sekarang bukan?


Gambar ni boleh memberi gambaran yang jelas perbezaan antara boss dan leader ye :)




bersama anak dan cucu shaklee saya
Kak mimie, anak shaklee saya datang minta saya coaching. Saya seorang leader dan saya nak bagi yang terbaik buat anak didik saya!




Ingat ye, walau ESP ni saya susun dalam bentuk piramid, tp sistem shaklee bukan sistem piramid okeh, no no no...hehe







Percayalah, sistem shaklee adil dan saksama. Kalau tak,takde la saya bertahan dengan shaklee sampai hari ini :)




I love my Sparkle Family. 
Anyone is welcome to join us ok? Rumah SPARKLE tiera sentiasa terbuka untuk semua baik lelaki mahupun perempuan. Insyaallah tiera ajar dari A-Z. See you!




With love,
Athirah Tieramiessyou
work-at-home-wife

6 comments:

Norlinda Sharif said...

Nanny tiera yg comel tenkiu sbb coaching me... Love u ;)
Kak tiera mmg seorg leader yg baik.. Bersyukur kerana ditemukan dgn akk

Lynn Hamzah said...

yes...shaklee MLM yang adil...

I 'm T i e r a said...

Ye linda.. love u too hehe. nanny naaak sgt tgk linda berjaya ok.. teruskan melangkah jgn pandang belakang lagi.


lynn betul.dah cuba cari tang mana tak adil, tak jumpa. semua adil belaka hehe

Nadratul Syazwana said...

Cantiknya logo Sparkle!! <33 Nad suka yang first tu hehe nampak exclusive hehe

Radhiah Abu said...

mummy .. :)

I 'm T i e r a said...

tenkiu nad! hehe

ye radhiah anak mummy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...