HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Jangan berlebih-lebihan dalam setiap urusan kita

Assalamulaikum


Dulu saya benci pink. Masa sekolah, rase mcm siapa yang suka pink tu gedik, ngada-ngada, budget comel. Bila ada kawan pakai bag warna pink, pencil case pink, pemadam pink, rasa mcm ehhh...tolongg laa geli laa.....

Over, kan?

Memang betul..Bila kita terlebih-lebih benci kat sesuatu barang/perkara/apa2 laa...hati-hati..takut nanti satu hari kita jadi suka...


This has happened to me and I rase its good utk kita kita semua mula dari sekarang, doa and doa setiap hari


"Ya Allah, pelihara daku, jgn biarkan aku berlebih-lebihan dalam apa saja urusanku.."



Ya, jgn over. Masa semesta 6, saya ditegur oleh roomate "semua pink kan kak tiera...dr bedsheet,towel,kasut pun pink hehe" ......."ha'ah la tiera..file ko pun pink..haha".......


Terus terfikir, eh aku tak pernah plan nak beli itu ini mesti,wajib pink. Hello aku benci pink okay dulu. Tapi mcmn boleh semua pink ni?


bedsheet,comforter,pillow case pink..?
Towel..pink....????
Mana datang ni..haihhhh
salotep pink. coin purse pink. marker pen pink pon hade...? oh hardisk pink tu najmi belikan. Mesti dia pon nampak yg aku mcm suka pink kan..? sbb tu agaknye warna pink dia pilihkan.
Mp3 ni pun sama kes mcm hard disk td tu
pon pink..?? tu kasut platfrm kt blkg tu pon pink ke makngah ooi?
hatta la ke stokin tidur... haiyaaa byk lagi la, bag laptop pun pink mcm2 g

Iyea memang betul, rase benci pada pink dah mana p, malah macam suka pulak. Saya je tak perasan saya dah mula suka pink.

Benci pink jadi suka pink. ok lagi. kalau benci orang sekian sekian rupa/perangai/keturunan,tiba2 one day ko kena kahwin dgn lelaki yg ko benci mcmn? haaa jaga-jaga cik salmah!


Senang cerita, dalam hal apa sekalipun bersederhana la...jangan lebih, jangan over just be moderate. Takut nanti makan diri. Ini pesan kat diri sendiri jugak ni.

Banyak hal lagi, contoh :

  • Kalau kita tak suka dengan satu parti politik tu, cukup la kita bercerita fakta-fakta yang berkaitan mengapa kita tak suka. We dont have to kutuk orang lain yang menyokong parti tersebut. Mengaibkan mana-mana pihak no no no... Masa PRU 13 yg baru ni saya juga merasa yang saya mcm terlebih dalam hal politik, astaghfirullaahala'zim...tepuk2 pipi n hey,sedar sedar cepat, jgn berlebih-lebihan!

  • Kalau kita tak suka dengan sesuatu perbuatan maksiat, orang tu pulak kita tak kenal.. rasa macam ehhh menyirapp je kan depan-depan terang-terang dia buat tak senonoh...tegur lah..lepas tegur tu jangan kita hina,kutuk dan membenci dalam hati  "naik meluat aku, benci nak mampos..mati bagus org mcm ni..." ingat..jgn lebih...Mungkin kita belum di uji...berani la kita cakap benci macam tu sekali... Saya dah rasa..dulu saya benci couple. Saya sekolah semua perempuan. Takde lelaki. Saya pandang serong mane2 kawan yang ada couple dari sekolah lain time tu..anti, tak suka & meluat semacam..Lepas SPM, saya bekerja kat sebuah kolej sekejap. Masa tu Allah uji apa yang pernah saya cakap.."aku anti couple2 ni n aku takkan couple..tak kan!" Kolej kan, ada la pergi sekolah, kem2 PLKN untuk career Talk. Masa buat career talk kat kem, bdk2 PLKN dok dtg booth saya cakap sy comel la,suke la hape laa. tinggalkan pulak no tel. Pastu jurulatih situ pon bagi surat siap no tel.. Ya allah tahu tak betapa saya rasa teruji.. perasaan nak ada boyfriend time tu melonjak-lonjak, mcm naaak sangat rasa mcmn feeling dia bila ada orang suka, sayang, amik berat...eh, mcmn rase dia? Ya Allah, memang betul kau akan uji balik setiap apa yang keluar dari mulut hamba-Mu, kan? :'( ..jadi lepas ni, apa kata tegur dan dalam hati istighfar banyak2, mintak Allah jauhkan kita dari perbuatan maksiat sedemikian dan doakan agar pembuat maksiat tu berubah.

  • Kalau kita sayang seseorang pun, bersederhanalah. Kadang-kadang bila orang yang kita sayang tinggalkan kita, ada yang boleh sampai jadi gila. Kenapa? Sebab sayang yang terlampau sampai tak boleh terima kehilangan dia. Ustaz saya pernah cakap "kalau kita sayang sesuatu benda, tinggalkan sedikit benci dalam hati. Kalau kita benci sesuatu benda, tinggalkan sedikit rasa sayang..." Kalau kita suka someone, pernah kan satu masa rasa sayangggg sangat. cepat2 doa dalam hati "Ya Allah, jangan kau biarkan rase sayang dan rindu aku pada dia melebihi rase rindu & cinta pada engkau & rasulMu.."


Dan banyak lagi...banyak lagi benda yang perlu kita jaga and make sure kita bersederhana..Jom sama2 fahamkan betul-betul maksud sederhana, moderation. Moderation in Islam means that one does not exaggerate and go beyond the limit set by Allah.. 

Jangan terlalu mengabaikan, jangan juga terlalu extereme. Mengambil contoh yang saya jumpa dari calgaryislam

A man says, “I want to spend all night in prayer (Qiyam Al-Layl), and never sleep all my life, because prayer is o­ne of the best acts of worship, so I want to spend the entire night in prayer.” We say, this is going to extremes in the religion of Allah, and this is not right. Something like this happened at the time of the Prophet (peace be upon him), when a group of men got together and o­ne of them said, “I will pray at night and will never sleep.” Another said, “I will fast and never break my fast.” The third o­ne said, “I will never marry women.” When this news reached the Prophet (peace be upon him), he said, 
What is wrong with people who say such and such? I fast and I break my fast. I sleep and I wake up to pray, and I marry women. Whoever overlooks my Sunnah does not belong to me.” (Bukhari and Muslim)

Wallahua'alam


4 comments:

Fazilah said...

yezza!! memang betul cakap kau, kite perlu bersederhana.. jangan berlebih lebihan membenci sesuatu.. benci org buat maksiat sampai kutuk2 semua,.. patut bukan kutuk, nasihat, tolong doakan,
btw pasal warna tu, sebenarnyer diri kite sendiri memang ada kecelaruan warna yang mana warna paling kite suka..bila org tanye fav color ape?ntah, sume wrna suke..hahah, padahal kalau dalam kehidupan seharian kite, wrna ape yang kerap kite pilih setiap kali beli baju, barang n etc?2 la wrna fav kite..hehehe.. betol x?

S a y a T i e r a said...

bkn benci je faz. kalau kita suke pon, biarlah seadanya, sekadarnya.. sederhana.. kdg kita puja melangit tggi,blh jd hanya satu hal kecik kita akan membenci.. sbb tu biarlah..? 80-20 hehe

warna tu mmg dulu aku tak suke gila2 pink.skg je mula rase pink tu comel. bila aku dah besar gajah cam skg,(haha) mmg kebanyakan brg aku plh pink. nak kate favourite tu tak gak, it depends. cth kalau aku suka peach, not necessarily aku akn suka tudung peach sbb.. tak sesuai dgn kaler kulit aku..heee...ikut kesesuaian ;)

Nur Hidayah Mohd Radzi said...

Btol2.even me myself berubah...dulu prasan byk menda ak suka warna merah.but lately suka warna oren plak..ikikiki

I 'm T i e r a said...

kan3..haha..tp soal warna xpe x kisah sgt..hal2 lain tu yg risau.hmm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...