HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Kurus dengan Shaklee!?

Assalamualaikum


Frankly speaking saya gemuk. Tembam gila.Seriously. Berat saya hampir mencecah 60 kg..Ye memang itu size yang tidak bagus untuk orang yang rendah macam saya :-(


Saya decide untuk try slimming set shaklee dua bulan yang lepas..tahun lepas la kira hihi..12/11/2012 kalau tak silap saya start..seminggu sebelumnya saya timbang dan berat saya adalah 58.6 ..grrr! Seluar jeans semua ketat, baju banyak tak boleh pakai lagi-lagi tang lengan..ketat...sob sob..

And then, 24/11/2012, hari sabtu. Saya pergi rumah kakngah saya dekat bangi. Saya timbang berat badan saya dan macam tak percayaaaaa... "eh dah 56.3..?" dalam masa berapa belas hari, macam mana boleh turun ni sedangkan saya tak control makan lgsg? err...?



Jadi saya fikir punya fikir...macam mana la boleh turun padahal melantak kemain...Last last, baru ingat.


1) ofcourse la sebab makan lecithin shaklee
2) sbb dua minggu tu saya stay kolej delima kejap. Pergi class jalan kaki. Biasa kat rumah abg boy saya, pergi class naik kereta atau bus.





baju biru tu gambar latest saya balik kampung nenek 2 hari lepas. ini kira teaser je la dulu hahaha sbb saya janji nak post gambar betul2 sebelum n selepas mkn shaklee, selepas 9/2 nti lepas adik saya kawin hihi :))



Jadi, boleh nampak laa shaklee ni boleh berkesan dengan laju bila kita exercise. Tak kisah kalau tak jaga makan asal ade buat exersice. Babe, I cakap you, exercise tak semestinya jogging 3-4 round..It can be in so many ways. Saya pergi class bukan jauh pun dari kolej delima tuh..tapi sebab jalan kaki, naik bukit sikit and ade la 1 2 tangga kene 'panjat'..Tu pon dah boleh hilang 2kg? Padahal makan banyak. Imagine kalau saya jogging+sit up bagai? confirm boleh turun lg byk lah! hehehe..




 ( Insyaallah dengan izin Allah, jgn lupe sebut :) )





Okay. jom kita study sikit pasal slimming set shaklee ni. Nak kurus tak? haaa meh study sama-sama hehe.Alright. Basically set ni ada tiga benda kita kena ambil.



1) Detox
2) Fat emulsifier
3) Protein





Detox penting untuk keluarkan toksin berlebihan dalam badan. Mungkin korang pernah diet tapi tak nampak kesan kan,kan? Punca dia is detox! bila toksin terlampau banyak, badan kita susah nak serap nutrient yang kita ambil, tak kisah la sama ada nutrient dalam supplement atau diet harian kita. dop baguh dop baguh . Jadi kalau ambil detox ni, dia tolong buang toksin melalui...jeng2..penyahtinjaan hihi.. ok,Shaklee punya detox product ada 2 pilihan. Herblax and Alfalfa.




boleh pilih nak makan yang mana satu. I amik herblax. :)


 Herblax murah. Tapi kan, siapa yang menyusukan anak tak boleh la amik, sebab nak buang toksin kena la berry berry (buang air besar laa :p ) nanti tak pasal pasal baby pun ikut berry2 sama cian baby..Jadi boleh amik alfalfa..alfalfa slow sikit tapi don't worry trust me, ia best! Saya cakap ni berdasarkan pengalaman kakak saya sendiri.



 

Fat emulsifier pulak untuk bakar lemak. Ini ada satu je pilihan iaitu lecithin. Pun murah whee~ ! lecithin fungsi dia untuk pecahkan lemak berlebihan dalam badan. Tapi lemak yang dah cair/pecah susah tau nak keluar dari badan.. kita berry pun belum tentu dia keluar.


Jadi itu la pentingnya detox product (herblax atau alfalfa). Kita tahu lecithin ni pelarut kolestrol & lemak kan, jadi makan la lepas kita lunch ke..fuh memang terbaik! and dengar kata boleh cantikkan kulit jgk, tau kenapa, sebab kan  badan kita penuh dgn sel, betul? kalau kita tak cukup lecithin, membran sel akan mengeras & menyukarkan proses penyerapan. Sayangnye kalau kita makan buah sayur bagai, tapi badan x dapat serap zat zat tu kan?


ok kalau korang nak uji, boleh la try amik air, letak minyak masak. Minyak akan terapung kat atas permukaan air. Then amik la lecithin shaklee 2 biji, masukkan.. lama-lama korg akan nampak minyak tu terurai dan bercampur dengan air. Imagine itu berlaku dalam badan kita walaweh bestnye!





Protein pulak penting utk otot. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tp badan flabby je.. flabby, menggeleber tak fit, perasan tak? Nak tahu kenapa, sebab yang turun tu bukan berat, tapi otot. Ye dia kehilangan otot! Muscle kita ni penting untuk pergerakan. Dan pergerakan sangat lah penting untuk tujuan pembakaran lemak, right? Jadi kalau nak kurus tu, biar lah yang hilang lemak kita, bukan otot, oke? kita suuuka sit up. tapayah jogging pon xpe :)

Protein ada dua pilihan.

1) cinch shake
2) ESP





ESP murah sikit. Cinch mahal lagi. Lagi best la of course  Tapi dua-dua pun ok. I amik ESP. Oh ye untuk ibu yang menyusu better amik ESP sebab cinch shake kandungan kalori rendah tau dlm cinch ni. Kecian kat baby nanti terbantut pertumbuhan kang haaa....



Biasanya kawan-kawan saya amik set paling affordable Lecithin + Herblax + ESP. Tapi untuk those yang dah kerja, biasanya deorang mintak saya fiber. Terpulang la ok masing-masing.


Hurm..ok lah tu je lah. Nanti update page pulak. Ada baaanyak benda lagi saya akan share kat page. Nak tahu, jom like page saya kat facebook. Tak reti lak paste link supaya senang klik kt sini,mtk maaf huhuhu..

To ika & fazilah sorry lambat publish post ni :(

oh ye, kat bawah ni cara saya makan tiga benda ni. Kalau korang ada amik ape-ape vitamin lain, tapi tak tahu macamana nak buat jadual utk makan, tak pe boleh message saya.tapi dengan syarat kena la beli shaklee dgn saya..hehe.dont worry Saya ada banyak reference and pengalaman orang-orang sekeliling. Ye bukak la page shaklee saya & PM ok   :))



Ni contoh awal2 saya ambik. lepas tu ada jadual lain saya buat, lagi senang nak ikut. 
Maaf saya terpaksa padam jadual & menu. Customer saya mula bising , deorg dah beli barang kat saya baru dapat jadual, tp saya post jadual ni public kat blog, semua org dpt tgk, tak adil. Jadi for personal consultation, cari saya di
athirah tieramiessyou kat facebook ok. Hanya dengan setiap pembelian dari saya, anda berhak mendapat jadual eksklusif dari saya

- Saya tekankan pengambilan air kosong yang banyak. saaaaangattt penting ok! Setiap 25kg berat badan kita memerlukan ??? liter air.(nak tahu, mai singgah page aaaa) kalau tahu baru boleh kira utk berat bdn  kita ni sbnrnya berapa byk air diperlukan..?

- lecithin satu hari 6 biji. saya buat tett tett tett tett... cara saya makan lain sikit. Find me kat fb ok hihihi

- ESP satu hari 3 sudu.

- saya buat satu style senaman yg simple n membantu kurus cepat,serious! tapi info hanya untuk my customer ye :)

- lagi, pengiraan kalori. kalau makan mee, ape kita patut buat supaya kalori mee digunakan oleh bdn supaya kita tak gemuk? haaa sila cari saya di fb ok.



p/s : hati-hati dengan produk diet yg bermacam-macam skg. Ephenrine yang banyak digunakan dlm produk kurus2 ni, menurut Clinical Toxicology review, boleh bagi kesan pada kesihatan kardiovaskular dan sistem respiratori.







Kuruslah secara sihat, bukan sekadar turun berat =)

7 comments:

~si bungabunga~ said...

baik mak incik....hehe..ak g langkawi ak x amik lay protein...penuh beg nk bw...hehe..ak just mkn lecithin n herblax...kalu ak timbg yg kat umah neh tatw la tol o x...trun 3kg lebih..kalu btol alhamdulillah..kalau x, t ak g tesco cr penimbng digital.. ^_^

S a y a T i e r a said...

hahaha ESP tu sometimes aku pun skip..ni dah habis ni x beli lg. jd mantain mkn herblax n lecithin dulu.. weh ko da turun 3kg? tahniahhhh! ko kan byk jalan kat langkawi, mesti ade kesan kan. xpe nti just to make sure try timbang lagi guna digital one :)

LaLaLOLa said...

ha jadual mcm ni la yg saya carik...
sbb mls nk pk kekdah makan sendiri
berat pas beranak menten 53-52 kg sampai anak dah setahun. now baru nak start mkn lecithin + herblax nak kasik 45 kg cam deduluan huhu
tq sis for d jadual... my consultant bgtau kekdah mkn tapi sy mencarik yg detail... sedetail ini! hehe
tqvm
salam ziarah :)

S a y a T i e r a said...

ur welkam.ni sbnrnye kena remove jadual ni sbb khas utk my customer. tp xpe la, share je la dgn semua org.
:)

so dah bape lama mkn shaklee? turun bape kg?

S a y a T i e r a said...

Maaf, Jadual & menu sudah di padam.

Dg Ku Zunaidah ;) said...

Dear. I want ur emaik fb. Easy i want ask n just pm there :)

I 'm T i e r a said...

sure. tiera_88@yahoo.com.my
add my Facebook yah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...