HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Apa itu Intermitten fasting

 


Zaman sekarang bermacam jenis diet ada kan? Kalau dulu biasa kita dengar high protein diet, low karbo diet, tapi sekarang terlalu banyak dah, keto, atkins, snake diet dan lain lain termasuk lah Intermitten Fasting (IF)


Sebenarnya IF ni bukan lah sejenis diet. Ia merupakan satu gaya pemakanan yang mempunyai masa berpuasa (bukan seperti puasa ramadhan atau puasa sunat) kerana ini cara berpuasa yang di bolehkan minum air, hanya tidak boleh makan apa apa pun kecuali minum air kosong / apa apa minuman yang tiada kalori sebagai contoh teh kosong tanpa gula yang mana fasa ini di panggil Fasting window. 


Jadi kita akan berpuasa selama beberapa jam sehinggalah kita di boleh kan makan dan fasa itu kita panggil Eating window .


Nanti dulu jangan rasa stress dengan konsep IF, kerana waktu fasting dan eating window ini FLEXIBLE ikut keselesaan dan pilihan kita, best kan!! Dan kita boleh makan apa saja tiada pantang larang. 


Paling famous kita ambil masa seperti ini 


Ini contoh mudah untuk di fahami. Jika kita tidak makan apa apa selama 16 jam, maka kita ada masa 8 jam untuk makan.  jika kita tidak makan apa apa (berpuasa) selama 18 jam, kita ada 6 jam untuk makanKita tentukan nak bermula pukul berapa. Sebagai contoh, kita mahu mula berpuasa pukul 6 petang. Baik, cuba kira sehingga 16 jam selepas pukul 6 petang, pada pukul 10 pagi keeseokkannya adalah waktu kita berbuka. Maka boleh lah kita mula makan. Pastikan pukul 6 dan keatas kita sudah berhenti makan. 

Alhamdulillah saya sudah bulan kedua menjalani gaya hidup IF. maklum lah nak kurus kan. 


Saya happy jalani program ini , dari berat saya 90 kg kini sudah 79kg dan set IF dari Shaklee sangat sangat membantu. Inilah rangkaian set IF ShakleeInshallah di entry akan datang saya akan terangkan bagaimana untuk mendapatkan set ini dan bagaimana untuk menyertai program IF bersama saya dan team saya. Sementara itu anda boleh follow instagram saya JOURNEY KURUS TIERA

 

Saya sebenarnya baru sahaja habis membaca entry rakan shaklee saya yang juga menjalani IF program seperti saya. Anda boleh juga membaca entry beliau tentang Intermitten fasting di sini Cara Diet Intermitten Fasting


Jangan lupa ikuti saya di instagram ya. Follow journey kurus saya inshallah anda akan semangat kerana "you are not alone" dan IF ni sangat possible untuk kita lakukan bersama. Saya dan team boleh bantu anda juga, inshallah. 
2 comments:

aqilahismail said...

Waaaa best nya dah 2 bulan buat IF. Mesti dah loss weight banyak kann ��

hazirahAzli said...

Wahhh banyak dah tu brt turun..in shaa Allah dgn IF ni sangat2 mmbantu kan..lg banyak berat boleh turun dan dpt manfaat yg lain jgk..mna tahu dpt adik baru nanti kan..😍😍

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...