HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

hish mencabarnya!

Assalamualaikum

Well just a quick update. Lately terasa diri begitu matang sekali haha.. Matang ke?Entahlah, siapa yang kenal saya memang tahu saya ni dulu playful sangat, kesan dia tak ada ke - seriousness - san  maka apa yang di hasilkan pun, kurang bagus. Apa-apa yang dilakukan secara main-main pun pasti result dia pun main-main lah. Dari zaman belajar, masalah tiera adalah > too playful. Sampai madam pernah tegur.. Katanya dia risau dengan tiera. Dia suka tengok tiera happy, cheerful, bubbly, tapi kalau terlalu banyak main.. bahaya..Sejak akhir-akhir ni kepala saya ni makin kerap fikir tentang prestasi, sikap diri sendiri, tentang bisnes, tentang anak-anak bisnes, macam-macam. 
Tengah makan, tengah mandi, tengah masak. Macam tak ada benda lain nak fikir, asyik yang itu sahaja. 
Whauu seriousnya aku sekarang haha.. Zaman main-main dah berlalu. Tak ada orang suka jadi someone yang terlalu playful melainkan orang tu, tak ada matlamat atau tak jelas dengan matlamatnya. 

Jujur ni, rasa  sangat mencabar bila berada dalam kelompok perniagaan walau pun belum lagi tahap JUTAwan punya perniagaan, (yelah kita ni tahap puluhribuWAN aje)


but I know, bahawa saya sedang mendekatkan diri ke arah itu. Kalau masa kecil-kecilan, masa permulaan dah tak boleh handle, how do I expect nak handle yang lebih besar dari yang ini?
Saya rasa bertanggungjawab kepada banyak pihak..


1) diri saya sendiri

2) keluarga saya

3) pelanggan-pelanggan shaklee dan pelanggan homespa saya

4) Group Sparkle - anak didik saya yang serius berbisnes dalam shaklee

5) Group Info Shaklee Sparkle - mereka yang mendaftar di bawah susur galur saya, tetapi hanya untuk makan sendiri

6) Group yang saya anggap seperti 'pusat' - The Walking Beauty

7) Group Geng Jutawan Spa (GJS)

8) Group Pra-Jutawan Spa iaitu group di mana saya menempatkan mereka yang sertai TWB projek ni, yang masih newbie. Baru lagi dan dalam pemerhatian sebelum di transfer masuk ke GJS


Cabaran dia?


Saya kena bijak uruskan masa saya supaya semua dapat saya attend dengan baik dan teratur walau saya begitu busy dengan housechore dan rutin bisnes saya. Saya kena bijak beri tunjuk ajar memandangkan setiap yang menyertai kumpulan saya, terdiri dari pelbagai latar belakang, pelbagai generasi, iyea, gen X ada (34-46 tahun) gen Y pun ada (33 tahun ke bawah). Ada yang kita explain kat whatsapp ayat simple terus faham. Ada yang kena kita lukis baru dapat tangkap. Ada yang memang kena ulang berkali-kali baru faham. (no offence ya, saya dulu pun macam tu, sangat bodoh dalam bisnes). Tapi itulah namanya kehidupan, kena sentiasa belajar. Dan saya sangat suka ajar secara live kalau peluang itu ada. Saya suka whiteboard heheSaya kena kuat dan tak mudah give up supaya saya sendiri boleh bagi motivasi dan kekuatan pada anak-anak bisnes saya. Anak-anak bisnes yang baru atau lama. Semua manusia biasa, ada masa begitu fragile macam kaca, senang retak, mudah pecah. Dugaan kecik, terus down bagai nak mati, kalau dugaan besar lagi la hehe. Biasalah, terutamanya kalau yang baru-baru join tu, faham sangat.. Don't worry korang akan biasa dan jadi makin kuat kalau korang tempuh jugak sampai berjaya. Unless you stop tengah jalan, then you wouldnt know macamana cara nak jadi kuat. Sebab formula nak jadi kuat dan hebat, kita tak boleh sekadar dengan tips dari orang. 


Tapi kena rasa sendiri, kena lalui. Then you will be able to create your own formula walau rata-rata formula nak berjaya ni lebih kurang sama je, tapi setiap satu insan atas muka bumi ni mesti ada extra formula masing-masing. 
Kena alert, kena peka, kena sabar dengan bermacam kerenah, kena macam-macam lah! Mencabar betul dunia ku hari ini berbanding duniaku yang dulu.

I have to admit, dunia perniagaan memang mencabar, banyak benda kena fikir sendiri. Kena buat keputusan sendiri. Tapi hasil dia manis.. 
Alhamdulillah bisnes saya ni bukan lah saya sorang diri. Tak keterlaluan rasanya kalau saya katakan saya bekerja secara berjemaah, walau hasil bisnes, duit dan bonus adalah kepunyaan masing-masing tapi sebab kami dalam satu team selalu bertukar pendapat, berkongsi idea, kongsi masalah dan motivate each other, maka saya dapat rasakan, aura berjemaah itu. 
Suatu ketika dulu saya selalu katakan diri saya ni bodoh tak punya apa, rasa macam "semua benda kau tak tahu then apa je yang kau tahu..?"


harini suka untuk saya sebut.. I am facing a lot of difficulties and challenges but I know, semua ni buat saya jadi lebih bijak, lebih kreatif, lebih hebat!Harapan saya, saya nak jadikan diri saya dan semua anak-anak bisnes saya.. puak kaya dan berjaya!


kaya,berjaya,bertaqwa.

Inshallah. Lega dapat luahkan semua. 
fuh. Sekian, 
Salam duha


thank you dao!
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...