HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Review Set Berpantang Shaklee






Alhamdulillah finally yeayy dapat share pengalaman sendiri untuk set pantang shaklee. Selama ni asyik baca orang lain punya pengalaman je. now, sendiri punya, here we go! 



Syukur doa dimakbulkan, tiera dapat bersalin secara normal, cuma..   tiera alami pendarahan, masuk lah ICU dua hari. Sementara tu jap, untuk pengalaman melalui tempoh kehamilan yang indah bersama set hamil shaklee boleh  baca di sini ya 



Ok sambung.. tiera tak jangka pon tiera akan alami pendarahan teruk macam ni. Jadi takde pulak prepare google baca baca kes pendarahan selepas bersalin. Kisahnya, dalam perjalanan nak ke hospital, tiera mintak najmi singgah toilet RnR bukit raja. Ingat nak buang air besar. Jadi tiera teran kat situ.. padahal tu tanda baby nak keluar! Maka ada pembuluh darah pecah. 


Masa bersalin, kita perlukan tenaga yang sangat banyak untuk push baby keluar. Serious kalau takde tenaga, tak tahu lah macamana nak teran. Masa tu najmi minumkan tiera ESP + air PD. Alhamdulillah 2-3 kali teran keluar dah baby. Terus di letakkan baby atas dada tiera, skin to skin.. moment yang sangat indah 😊


Lepas tu lah.. tiera rasa darah keluar laju macam air terjun. Dan tiera mula lemah. sejuk. menggigil. 😭



Lepas settle doktor habiskan keluar uri, jahit episotomi apa semua, tiera di bawa ke bilik ICU. Bersalin 2.10 pagi, tersedar semula lebih kurang 7 pagi. Masa tu emosi tiera sangat terganggu! Sebab keindahan bersalin lari sikit dari apa yang tiera bayangkan. Rasa macam "kenapa bersalin sepenat ini? Ya Allah aku rasa penat.. penat sangat sangat" 


Penat yang di sebabkan hilang banyak darah sebenarnya. Lemah perkataan yang lebih tepat.  Tiera yakin kalau tak berlaku tumpah darah, mungkin tak selemah ini. 



Pagi tu kakak kakak tiera call bagi semangat suruh positif, najmi pon bagi kata kata semangat, ibu pon. Alhamdulillah perasaan mula terkawal. emosi sedikit stabil. Cuba senyum dan cium anak walau payah nak bergerak dengan tiub kencing terpasang (sakit 😫) 


Lepas tu sarapan pagi. Makan set pantang shaklee. Yang mana salah satu vitamin di dalamnya adalah vitamin bcomplex. 



Amazing mashallah, emosi tiera sangat sangat stabil lepas tu! Rasa tenang dan lebih cool. Bagaimana bcomplex membantu? Sebab vitamin b meransang serotonin dan neurotransmitter yang lain. jadi dia buat diri kita jadi lebih tenang dan inshallah mudah untuk rasa happy dan bebas stress. Ingat Allah banyak banyak jugak jangan lupa. Zikir, zikir.. 



Kemudian hilang banyak darah ni kesan dia HB kita jadi low sangat sangat, maka dalam set pantang ni kan ada vitalea. Zat besi yang sangat membantu tiera untuk dapat bacaan HB yang cantik sepanjang hamil. Maka lepas bersalin, pulun la daku makan. Alhamdulillah naik HB dr 6 ke 7.6 macam tu dalam masa 2 hari. Vitalea jugak sangat bantu buat tiera lebih bertenaga untuk bangun dan susukan baby, walau dalam keadaan yang amat sukar. 


Next is vitamin c, best sebab tiera dapat rasa luka jahitan bawah cepat kering dan jahitan terbukak finally oyeahh... gandingan vitamin c dan ESP sememangnya superb dalam memperbaiki sel kulit kita dan mempercepatkan luka bersalin. 


Last but not least. Alfalfa. Untuk kecutkan rahim dan juga banyakkan susu badan.. Alhamdulillah, mampu beri susu badan scukupnya buat aleesha irdina. 


Lepas 2 hari dalam ICU, doktor nampak progress tiera bertambah baik.. maka dah boleh keluar ICU dan masuk wad biasa.. muka tiera masih pucat (kesan hilang banyak darah) tapi alhamdulillah dah ada tenaga dan mampu tersenyum gembira :)





so itulah review set berpantang shaklee dari tiera. tiera sangat suka dan happy! untuk pengalaman ini, tiera sangat appreaciate dan tiera memang galakkan sangat sangat korang cuba lah set berpantang shaklee.. 



Yang mana sedang menunggu masa nak bersalin tu, prepare ok? Boleh cari tiera jugak kalau nak dapatkan set pantang ni dari tiera.. 



ok lah nak serve baby pulak.. hehe masa untuk mandikan dia.. dan omaknya pulak nak bertungku n berbengkung! Berpantang sendiri je hehe


Salam sayang 
Athirah Tieramiessyou
019-4120913




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...