HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Types of Lawyers | Jenis-jenis Peguam





Ha kalau nak tahu, ada 18 jenis peguam yang paling common yang patut anda tahu supaya anda faham, bukannya asal lawyer je, dia tahu semua hal, tahu semua undang-undang dan prosedur. 


Mereka punya kepakaran ikut bidang masaing-masing. Dan bukan lah asal peguam je, mesti dalam mahkamah berhujah bagai macam selalu kita tengok dalam tv. Tu hanya salah satu jenis lawyer. Tak semua peguam mesti masuk court. Ada banyak lagi. Mari tengok.


1. Business Lawyer (kita panggil corporate lawyer)
2. Employment & Labor Lawyer
3. Finance & Securities Lawyer
4. Merges & Acquisitions Lawyer (M&A)
5. Intellectual Property Lawyer (IP)
6. Family Lawyer - yang Islam ada syariah lawyer
7. Estate Planning Lawyer
8. Tax Lawyer
9. Criminal Defense Lawyer 
10. Traffic Lawyer
11. Personal Injury Lawyer
12. Bankcruptcy Lawyer
13. Civil Litigation  Lawyer
14. Digital Media & Internet Lawyer
15. Entertainment Lawyer
16. Immigration Lawyer
17. Legal Malpractice or Proessional Responsibility Lawyer
18. Real Estate Lawyer



Ini yang paling common. Ada banyak lagi sebenarnya. So sekarang dah faham kan jenis-jenis peguam yang ada? Kalau berhajat nak cari peguam untuk tujuan tertentu, pastikan anda cari peguam yang betul, yang bidangnya adalah bidang berkaitan dengan masalah anda. Walaupun kadang-kadang ada peguam yang buat lebih dari satu bidang, tapi tetap, anda perlu cari yang betul specializes dengan legal service yang anda perlukan ok?

Dan bila ada kawan ke, sedara mara ke yang kerjayanya peguam, jangan lah terus 'sebat' 


"Haa kau lawyer kan. Kau mesti tahu kan macamana nak this this and this... "


Pastu kalau dia tak tahu cakap 

"apa lah lawyer pon tak tahu.. "

hehe awak tu yang tak tahu kot kalau itu bukan bidang dia? hehe Biar tahu jangan keliru okay!

๐Ÿ˜Š





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...