HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

I've made my own Pavlova yeeha!

Assalamualaikum

Dah lama sangat saya bercita-cita nak buat pavlova sendiri..Teringin sangat-sangat. Saya pernah makan kat mana saya lupa, kalau tak silap kat Serai Empire. Dan akhirnya, I have made my own pavlova heh heh heh..

Untuk percubaan pertama ni, lebih kurang RM40 la saya habiskan to buy all the ingredients. Actually bahan-bahan dia murah je, macam cuka,gula,vanilla semua tu berapa ringgit la sgt....yg mahal cream dengan buah-buahan tu..apepun it is up to you lah nak pilih buah apa..ikut citarasa masing-masing ok. tapi buah yang masam-masam la I cadangkan, memang sedap nak ngam kan dengan pavlova yang maneh ni =.='

okay okay, malas nak taip bebel panjang-panjang, saya nak tunjuk process saya buat pavlova sendiri. lailailai....


I pilih empat jenis buah. Anggur, Kiwi, Peach dan Strawberry .. 
bahan-bahan utk pavlova : 
vanilla essence
4 biji telur ( egg white only) 
cuka, gula caster dan 
cream utk topping. saya guna yang dlm tin ni je, senang kita 'spray' je :p
okeh, guna mixer, pukul putih telur dgn gula td sampai jd pekat likat camni. pastu  kacau dgn cuka dan esen vanila sikit.. simple bah...
ok ini mmg kelakar.kat rumah saya mane ade piping bag nozel nozel pe kejadah tu haha..jadi saya gunakan  yg ini.. ape nak panggil ea, tataw tp yg pasti ibu guna utk buat kuih samperit/dahlia, kuang3.. saya buh dalam plastik and pipe. bolah la dari takde ye dop  :p
begini lah rupanya..saya buat yang mini-mini dulu.. ye saya tau buruk tapi kan ni first try? acceptable ape.. *comfort kan diri sendiri hik3
cita-cita nak buat secantik ni.. tapi.. sob sob sob..
tgk ni..cantik kan..ni Che mat yg buat.. cantik je..


okay lepas dah pipe kan kasi habis, bakar lah pada suhu 140 c. bakar selama 1 jam 20 minit dan biar kan sejuk dalam oven...sementara menunggu masak, jom jom potong buah-buah dulu... ngee...

Basuh dulu jgn lupa :)
Done! :)
ye ye mmg hodoh, nti saya tutup la dgn whipping cream.haha da shhh!!! :p
dgn menggunakan 4 biji telur saya dpt buat 6 biji mini pavlova dan satu yg besar sikit size ini..
ni la dia..luar crunchy dalam liat sikit2 ala2 marshmallow..tapi xde la liat sgt..  manis gila tayah cakap la..sbb tu kene letak bua yg masam2 sikit bg balance rasa dia..
saya dah buh cream tp ternyata kita ptt guna cream yg dlm kotak tu, kna whip sendiri, br cream ctk terletak..ni pakai yg spray dia cair  hew hew 
nak bg sejuk sikit letak dalam fridge sat
super excited hahaha
oh ye adik saya si aimi ckp kawan dia si kira naaaak sgt rasa..so atas ihsan kasih sayang seorg kakak saya buat kan la jugak...special request dr kira kann..buat la jgk..ha kira cepat say thank you kat akak! hehe.. tp so sorry sbb whipping cream habis :'( .. jd terpaksa la ganti dgn ice-cream...so sorry... buah pun tak berapa nak penuh cover satu pavlova. sorry2! next time boleh buat yang better dari ini okay?


ini saya punya ngee
baru buat tadi :)
see the texture..
happy tgk dorg makan my pavlova though tak berapa sempurna huhu


apepun...last pieces.. yahooo!!

okay la..masih tak terlambat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf untuk kesalahan yang zahir atau yang batin,yang tersembunyi... Mintak maaf seikhlas-ikhlasnya pada semua orang yang saya kenal..



p/s: Insyaallah next time saya nak simpan gambar raya tahun ni, dekat so called e-diary saya ni hihi.. so okay la, chow chin see ^___^

7 comments:

najmi said...

nk order bley??hihi

::Tiera:: said...

boleh2, isi order form nah. :p

najmi said...

bape lma bleh ciap?

~si bungabunga~ said...

looks great!!! nyummy2...nak jugak...kekeke~ siap guna acuan semperit g tuh...kreatif2!!.

::Tiera:: said...

dayah : sbb keinginan buat pavlova ni yg membuak-buak, aku cari je la ape yg leh guna.nk gak main pipe2.padahal xpe pon bentuk pape pon kita leh buat, tp aku nk tiru che mat tu buat..rupa x menjadi! hahaha...

~si bungabunga~ said...

kikiki~ olrite dah la tue...kalu da smp licin, rupa x pntg dah..yg pntg sedappp!!! ngee~ ak pun br neh wat kuih raya 1st time blaja guna piping beg...keke~ b4 neh duk jd cam ko gak la..men blasah je smprit py acuan.. =p

::Tiera:: said...

ko guna piping bag? ko buat kuih ape? weh nak biskut buah pinggang nak3 wawaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...