HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Takutnya dgn dunia populariti...takut2!!

Hai blog,my dearly diary.Hari ni saya nk bgtahu awak ape yg saya rasa..saya rasa takut sgt dgn dunia populariti ni..Byknye keburukan dr kebaikan bila kita popular.


Saya baru lps blogwalking..mcm2 blog saya baca..kisah hot stowie baru2 ni leh tahan die punya banyak, sane sini duk belog ttg KF n ex die ni..*xsmpai ati nk taip nama die huhu* ade yg simpati, ade jgk yg mengutuk.tp bila saya baca semua tu mmg ade betulnya ape dorg post..hmm..see..


Bila kita popular..senang sgt cerita buruk ttg kita tersebar..diary,awak tahu kan yg saya ni sgt2 tak kuat.kalau saya la dgr sane sini org canang cerita tak elok ttg saya..sumpah hati sy x kan senang.Rase hilang seri hidup saya.Life saya mcm rase hambar sgt2..


Bila kita popular..kita akn cenderung utk riak,takbur dsb.kita akn rase like "hey people look.i have what u do not have,best kan?say wow pliss! " kita tunjuk itu, kita share ini, kita buat org rase cemburu..saya tak salahkan mereka yg buat begini coz bg saya itu mmg penyakit yg kita akn ade bila kita popular,dikenali ramai .ingt senang ke nk elak penyakit ni? so lebih baik kita hindari punca penyakit tu that is-being popular- saya salute la Rosyam Nor bila ditanya baru2 ni kt Jangan tidur lagi,kenapa rosyam susah sgt nk bwk isteri n anak2 sekali bila ada ape2 event? knp mcm saje je xnak dedahkan identiti keluarga die kt org ramai?sy kagum.saya setuju dgn ape rosyam ckp.mmg,being popular isn't that easy la..die jwb :

"sbb saya tak nak keluarga saya gendong beban populariti ini..sbb saya tahu bukan mudah nk bawak..bila mereka bawak same beban populariti ni, mereka leh jadi sombong 'oh aku wife rosyam oh aku ank rosyam..' apart from that, saya taknak mereka terdedah pd bahaya.zaman skg mcm2 org leh buat utk khianat kita bila kita popular.."

Bila kita popular.. tgk la..kita pasti akn ade rival, atleast sorg..byk sbb kenapa sumone tu leh jadi rival kita.mgkn sbb pencapaian die setanding dgn kita,kita tercabar mula rase nama kita akn tggelam bila nama c dia plk naik..Atau sbb die ade potensi utk rampas ape yg kita ade, atau mmg sbb die adelah musuh kita sejak azali huhu..bila ade rival, mula rase nk compete. hey aku lebih dr kau lah! hey itu hey ini.. bila kita rase kita lebih, kita puas hati sgt2.tp tu sume sementara..sbb at one time bila dia plk lebih hebat dr kita, kita akn rase tersgt..lah terok.ini penyakit hati.hati kita xkan senang smpai bila2..dengki je manjang..sntiasa ade pasang surut bila asyk nk berlawan n menghadapi situasi win-lose,lose-win dsb..hailah, sungguh bahaya jd popular ni.



Bila kita popular...kita akn sggup buat ape saje asalkan hasrat utk lebih dr rival kita tu tercapai. kita mau jadi lebih bergaya dr c dia..atau mgkn kita mahu org npk betapa beruntungnye si pulan ini memiliki kita sbg gf nya..atau kita mahu org ckp whoa..not bad..gempakk..hot! kita snggup berhabis duit, try style baru which is not diri kita sendiri, pergi cucuk sane cucuk sini sbb nk lawa *yg ini lebih pd artis la kan*..betul x? kita snggup buat APA SAHAJA walaupun itu adalah sesuatu yg tdk diredhai Allah..nauzubillah..


.............dan saya  bila popular???


diary..awak tahu kan satu ketika dulu saya pernah merasa dunia popular ni sekejap.walaupon cuma famous level kampus je, tp symptom atau kesan die same je dgn popular level antrabangsa. *bukan lah popular sgt pon, tapi leh kata dikenali ramai la,wallahualam*


tahun 2007,bulan july 19 hb..hari pertama sy masuk alam universiti..Dulu saya seorg yg skema.sungguh. xpandai nk bergaul sgt, mcm takut2 siket.sy dpt sorg kawan,hidayah name dia. sy stick dgn die je p mane2 pon. hari2 saya g kelas, ,hbs lecture sy balik terus dgn dia. saya tak mcm org lain, mix around, make fren sane sini.sy xpandai.if sape2 tanya ATHIRAH tu sapa ea? 


no body knows me.seriously.tp saya rase hidup saya tenang.org x kenal saya, jd ape je org blh ckp ttg saya melainkan assumption kurang pandai knp saya suka asingkan diri. andaian2 yg tdk berasas & takde bukti yg semua org npk, mmg x menjadi masalah bg saya. saya happy dgn life saya bersama hidayah n roomies..


masuk sem kedua..saya mula belajar bergaul.blaja utk respon bila ade lelaki bertnya n belajar utk ade eye contact yg betul. Dan saya mengenali seorg lelaki d hadapan bilik pensyarah..masa tu kami sama2 kt situ ats tujuan yg sama, nk mtk spot question dr madam..n saat tu la kami terus berkawan dan berkawan shgga lah kami declare couple. bila declare, fuh org troz kenal saya. sbb..c dia tu sumone yg aktif la jgk..org ramai kenal dia..sejak tu org akn kenal sy,n bkn kenal sbb who i am, tp sbb sape bf saya tuh.bila tnye sape athirah? org akn ckp alaa...awek Chong..*bkn name sbnr*. dan d situ process meghidapi penyakit popular ni mula merebak..


org mula nk tahu lebih pasal saya. saya ni org mane?class ape?korg class laen2,then mcmn korg kenal? bila masok lecture hall org sorak panggil2 c chong tu..mcm2 lg..saye rase happy..sbb rase mcm dpt perhatian org ramai..tambah pulak c dia rajin sgt ajak saya join ape2 aktiviti beliau.saya tak nak pada mulanya, sbb saya x biasa n saya malu..dulu x aktif tibe2 amboi kemain muka ko nk ade kat sume event.sy takut org ckp saya ni menumpang populariti org lain..tp c dia ckp lantak la ape org nk kate, asalkan saye sntiasa ade d sisi..



penyakit hati bertambah terok bila masuk sem 3..c dia jadi PRESIDEN PRE-LAW.. masa tu sy bukan saja dikenali d kalangan batch saya, tp junior2 pon kenal saya..(ade je org yg x kenal saya lgsg, tp saya merujuk kpd bilngan mereka yg mengenali saya) 


mcm2 panggilan saya dpt..first lady la, datin la, mcm2..kt situ saya mula rase yg, yes tiera u realy have to change. bergaya lah sikit, xkan nk pakai baju kurung memanjang.. dan ia betambah terok bila hadirnya org ke-3 dlm hubungan kami..Sally *bukan nama sebenar* sukakan Chong saya tu..die junior yg baru masok, kenal sbb Chong ni jd pembantu mahasiswa time minggu orientasi..die belikan cokelat ferrero rocher utk Chong, die msg hari2, ngadu sakit kaki naik tangga n bla bla bla..saye rase marah ..sbb chong melayan.siap kol bilik sally tu...at the same time rase tercabar sgt2 coz chong claim die tu ramai laki suke la,ank org kaya,manja n mcm2. saya xtahu sejauh mane kebenarannya tp yg pasti sy rase sgt tercabar. hati saya tak senang..sy nk tgk mcmn cara die berpakaian n so on supaya saya leh buat lebih hebat dr itu.astaghfirullahalazim..


study saya mula terganggu. hari-hari saya, dlm kepala ni dok pikir ape aku leh wat supaya aku blh lebih dr die??dan lebih terganggu bila mula dgr cerita tak elok ttg. biasalah, bkn semua org suka kat kita. 

org cakap saya ni kejar populariti..menumpang glamor je tau..mane chong ade kt situ la saya nk ade jgk *ini tak betul sbb bkn sy yg nak ikut* tp org ckp jgk sbb dah mmg tu yg org npk.what to do..

byk lagi la..selalu saye dgr "dorg tu sweet couple la bla bla.." tp kali ni lain..saye dgr org ckp kami ni over..kunun la sweet nyampah lg ade la..hari2 saya rasa kurang happy..sbb skg org mcm memandang saya dgn perasaan benci + meluat.itu yg saya rase. sy xmampu nk hadapi semua ini dan keputusan peperiksaan saya jatuh terok!!

see...
bila saya dikenali, saya rase saya jd perhatian. saya mula nk tunjuk kt semua org betapa bahagianya saya.dekat frienster bkn main buh gambar die, cerita pom pang pom pang kisah saye dan c dia..benda yg x patot pon saya cerita.eeww geli bile teringt balik huhu..over giler saye ni hahaha.. dan bila saye tgk elia cerita ttg KF, saya fhm..saya pernah buat semua tu dulu..

hmm..byk gak pujian saye pernah dpt..pernah gak ade org ckp kt Chong tu awek ko comel giler..sweet gler bla bla..bila saya di puji, saya xsedar itu sbnrnye ujian. ujian utk saya tepis perasaan2 x elok yg mungkin muncul dlm hati ni..

tgk la.bila saya dikenali,saya easily jadi bahan umpatan.especially lepas kitorg break up.saye dgr org ckp saye ni jahat.saye ni tak setia n mcm2 lg.org tak pena tahu cerita sebenar tp ape sy blh buat? tak kan nk buat press comference gtau perkara sebnar? giler, budget ko dato siti ke ape? kuang3.. saye sedih dan menangis.. waktu tu kekuatan saya adalah Allah. mujur jgk ade sahabat saya yg sntiasa sokong saya n comfort saya..nur hidayah..dia lah sahabat saya susah senang, dunia akhirat.

so..aplikasinya..biar lah saya menjadi saya yg sekarang.tamau dah org pgl saya tiera-chong. saya nk dikenali sbb athirah,diri saya sndir no one else.

saya kat faculty pon bese2 je..mmg true ade gang2 gempak..fuiyoh bestnye kan.tp pada saya jadi biasa2 lebih bahagia..betul la,jiwa tenang..jelez & penyakit hati? jauh sekali..

dan juga belog saya. ade org punya follower puluhan ribu, jadi idola ramai & mcm2 dgn stylish bagai..for me, saya x kesah pon if xde sape tawu blog saya, sbb utk ade followers yg ramai atau smbutan hebat, itu bkn tujuan saya berbelog..*tp utk yg da follow thanks ;)* my main tujuan, saye cume nk cherish n treasure moment yg sy sayang n also utk luah ape yg saya rasa..


dan kpd awak diary..terima kasih kerana awak byk bantu saya. waktu saya marah,sedih, happy..awak lah yg selalu jadi tempat saya luahkan segalanya..bila ape yg saya luahkan adalah sesuatu yg x patot di publish, awak izinkan jgk saya luahkan tp leh jdkan ia draft.ini sgt membantu saya bila saya stress..thx diary..awak memahami saya!!  :)

gambar sekadar hiasan teehee

4 comments:

Anonymous said...

like2..biarlah hidup bersederhana...asal d smping kita ada org2 yg kita ley pcayai..family n kawan2 serta yg tsyg..=) ~sibunga2~

Athirah Ab Razak (Tiera) said...

betul.. :)

Rocelene V.R. said...

wow... mcm crita movie la kisah cinta akak ni... hihi... populariti tu ada kebaikan dan keburukannya... tpi malangnya lebih bnyk keburukan yg terjadi pada diri... mungkin kalau popular sikit ok la.. tak pyh bnyk2..

::Tiera:: said...

hahaha ye la kann.. :p
susah la dik popular ni..takut x kuat nk handle tu pasal baik tapayah.utk org cam akak la hik3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...