HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Our story: Attachment at Kompleks Mahkamah Melaka

Hola! wah...pejam pelik saye dah nk masuk tahun ke-3 da sem depan.mcm tak caye je..ok,nk cerita ni.we all kt uitm ni bila part 4,kene la buat attachment atau yg lbh mudah difahami praktikal la.. :p we can choose either nk buat kat mahkamah ke, kat firm ke, AG ke..terpulang.Saye? I choose to do my internship kat High court, Melaka. 


Mula2 mcm takut n nervous gak la thinking that saye akn 'keje' sorg without any of my frens sekali.tp alhmadulliah rupe2nye ade je bdk law, org melaka n buat internal praktikal ni kat court..yayyy..ade kawan.. they are Zuliana,Yasmin, Ammar & Idzwan


Supposedly mcm ni tau, saye n min wat kat high court n zue,wan n ammar wat kat session court.Tp kami semua diletak bwh satu supervisor yg same iaitu Tuan Kanasan A/L Vellu, pandaftar kanan sivil. Jadi xdela kitorg mcm terpisah-pisah kiki.

alrite.tamau intro pjg sgt.Now nk share ape kami buat sepanjang 5 hari pertama internship kami...:))


Isnin , 27 jun 2011
Day 1
our first day. from left yasmin, zue, tiera, ammar n idzwan
bilik tuan karnasan, our supervisor
  • Kami dpt tgk remand proceeding. U all sure tahu kan tahan reman tu ape? polis dpt tahan suspek then tahan reman utk soal siasat. normally polis ade mase 14 days utk soal siasat, if within tat period still xdpt prove & investigation tu still cannot be completed, so polis leh mtk tambah tempoh reman.
  • Cuak dewh kitorg masok2 berbaris pesalah-pesalah / suspek dgn baju lokap polisnye, all handcuffed, bergari n bau tayah ckp ar, busuk woo huhu..yela dorg spjg kene tahan pkai bj tu n bkn mndi kann...
  • takot actually time masok tu but at the same time nk tergelak pon ade.mcm2 perangai mcm2 rupe! ade sorg tu name die sumting Bin Jendul..kesalahan samun tak silap.muka ya allah...x layak jd penjenayah, dgn gigi rongaknye, dgn rentung nye hehe...apesal la ko commit itu crime pakcik,aiya.
  •  kesalahn gang robbery mcm byk gak ar..armed robbery pon ade. plg xleh blah, sorg india ni, mtk tuan majistret kurangkan hari reman, alsan:die stdy lg,he's doing mekanikal engineering, n claim la yg die teraniaya.."saye x samun tuan,saya berada punya org, ada wang.." yeah right! yelah sgt. majistret pon xcaye, n ckp if tak buat apa pasal kena tgkap??
  • lepas tu we all masok mane2 court yg ade perbicaraan penuh.So utk hari pertama, reman la yg plg interesting for me :)

Selasa, 28 jun 2011
Day 2
Mahkamah majistret MBMB
  • ha..hari ni kitorg g mahkamah majistret MBMB kat jln Tun Sri Lanang.yg ni bkn kt kompleks mahkamah tau. mahkamah ni utk settle mende2 like saman parking sume tu la, yg mane bwh bidang kuasa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah.
  • Antara contoh2 kesalahan adalah : langgar lampu isyarat, parking kete tp x bayar, if da byr u park not in the right place, x masok petak tul2 pon kene tau..katekan ade yg drive xde lesen, kompaun RM250 tu..n maksimum RM2000 or penjara setahun. tp ni saye nk pesan kt u all, if dpt saman tu byr la dgn segera coz nti kene byr lg mahal if x byr pd masa yg d provide utk kite setle.ade satu kes tu, die kne saman coz park kete kt tmpat yg blh mnyebabkan accident. kompaun RM80 je mula2..byr troz leh dpt 50% diskaun lg.tp sbb die xbyr, so kene denda la.maksimum die RM500 ok! ats budi bicara tuan hakim, dpt la diskaun gak n tat guy kene byr RM300 huhu berderau duet kene keluar...
  • pic kt atas ni pic lokap MBMB.sekiranya anda gagal melangsaikan saman anda..ha masok la dlm tu..tp ok gak, msk lokap die 1 hari je, kul 8pg then kul 5 ptg bebas da..dpt mkn free lg hak3.. :p
eyy,wat happen?
  •  hehehe~ ok picca d atas adalah gmbr kasut zue yg tercabut tapaknye hik3..pg tu before bertolak g MBMB, otw ke kereta, tibe2 zue dgn tenang memanggil saya "tiera..." mcm tu je..alalala relaxnye...haha padahal da takleh jalan  coz koyak dua2 tapak. hailah zu zu..hehe.nsb baik min got kasut lebih dlm kete, walaupon its 4 inch shoe ttp bsyukur kan zue! ;))
  • balik dr MBMB, kami masok session court. ade kes, road accident.ok menarik.kami pon masok.. judge time tu was Abu Bakar B Katar..Lawyer dua2 india, sorg laki sorg pempuan. kali ni perbicaraan jd best coz dua2 lawyer mcm bergadoh tau! hak3~  ade je msg2 x puas hati..
  • bile yg pempuan indian tu dok tnye "semasa awk membelok, saya cadangkan awak telah memasuki lorong kanan..setuju?"  pastu plaintiff pon ckp saye masok sebab...cecepat lawyer india tu potong n blh kate yell gak la "saye tanya sekali lg, u may choose to answer setuju atau tidak.i dun need explaination!"  hape lg, 'ngamuk' la lawyer lg satu troz berdiri n object, ckp kt hakim "tuan she's shouting!!" hahaha syok plk i tgk kikiki~
  • ptg tu tuan kana mtk kami buat sedkt projek paper..bkn pe sgt la, cume kne tgk2 fail permohonan 117, section 4(1)(b) of akta penagih dadah, n mcm2 lg la.. so tats for our 2nd day :))




Rabu, 29 jun 2011
Day 3


  • A bit boring huhu...
  • tuan suro kitorg find out article 5 of FC, section 117, n yg smlm tu akta penagih dadah.so we all g library la..
  • pastu setle masa tok cari mane2 court yg ade perbicaraan..tp hari ni cases mcm xbpe best la..huhu..
  • tp yg ok sikit time masok high court 1 yg mane judge ms tu is YB Dato' Ahmad B Hj Asnawi..appeal case, org tu pecah rumah. nk tau, sumpah judge tu garang! woohoo tatot...peguam n DPP kne mrh kaw kaw punya..." What nonsense ur talking about!?? ha,awk tau x beza fact dgn laporan?" huhu..kak irfa my favourite DPP pon kne marah :(
  • tu lawyer, yg pesalah@perayu tayah ckp ar..mamat tu dok merayu mtk kurang hukuman kot, alasan ade fmly nk tggung n isteri die pon dah tinggalkan die.tau ape hakim jwb? "kene tinggal?dah mencurik sape nak kau??" huhuhu...
  • then kami2 nantok p tido kt library sat hak3....tp yg pasti i n zue nyenyak giler tdo..yg laen bace paper kuikui...

ini kat library mahkamah melaka


fuiyoh pulun npk hahaha
ok jgn tanye knp dgn wan.die mmg mcm tu, selang 3 min pnykit die dtg hahaha

sofa kt library.syok tito bile nantok! hahaha
  • ok la..few more pics utk hari ke 3 ni...then i nk share cter day 4 plk.. :))

view dr tgkt 3.ni lah tmpt kami teehee~
mahkamah sesyen 1, level 3
mahkamah tinggi 2, 3rd floor






Khamis, 30 Jun 2011
Day 4

  • hari di mana kami byk main2 hahaha.....
  • mcm bese open court la, then jalan2 explore mane2 part mahkamah yg kitorg x pena lalu lg..bergambar tak hengat dunia miahahaha....
  • so..lets piccaz do the talk okih? :))
morning! *jln to ofice kami-kami :p
masok bilik sir  utk tanda attendance..morning sir!
open court ;)
hey, dlm court jgn bergambar lah! :p
library
aiceceh da jumpe port baru ek? hik3...
yaww!
gaya ala2 the apprentice la tu yek hihi
ok, selama ni tak pernah tahu ade pintu ni kat belakang huhu

hahaha ni penyakit da dtg la ni :p

alaaa..perbicaraan tertutup?? kami takleh masok?? wa hampa...siap la nk wat dajal, xbg msk ea....
hahaha perbicaraan ter,tuuutttt...
erk tuuuutt...hahaha...
ok guys, ni lah bilik utk tahanan2 reman yg dibawa oleh folisia utk tmbah reman ka mcm tu la. bench tu lah nti suspek2, pesalah2 yg berpakaian lokap polis akn duduk dlm keadaan tgn bergari..



ya ampunnn...smpai patah bah kerusik!
  • ok2..lets balik ofice n main cop cop! hehe
aiceceh bekerja kerass..padahal kitorg maen cop2 borang je haha

yg encik ni tlg setle MM2

cik kak ni tlg seal n date

ni??tlg pantau kot hak3

anugerah pekerja terbaik.hihi

cik ni tlg fottostat la..whoaa...
oh terlupe nak cerita.bdk UUM praktikal kt cni jgk... :))
this is the BEST part!!! kami atlast dpt interview DPP comel n perform ni..name beliau Irfasirhhu


  • alrite.actually ade baaanyak lg picca i nk upload n story kt cni..tp esk i update..pasal Day 5 kami ade majlis Longcall utk 'raikan' those yg br hbs chambering.dpt mkn best juga hehe..then Day 6 kami ade kes OKT yg kat dalam kandang pesalah tibe2 kene sawan. n jatuh,kejang..then ambulan dtg...ade picca nti i upload.n our day 7 kami tgk kes rape..n yah ade lg cerita ttg kasut..tumit tibggi min patah! hehehe...jadi tgu la i update lg esok kay. :))

        3 comments:

        Anonymous said...

        hawa : great great great!!!! tahniah tiera..nti nk p sane lawat tira lah hihi

        Tiera said...

        hahaha ape yg great nye yang..attachment je pong.. :p
        nk lawat? mailah kite tgk court proceeding sekali hihi

        Anonymous said...

        hahaha..nice2...ni jgn lupa tulis kat blog je..t kena tulis dlm buku gak ye...heee~ hope u'll have a happy day's there..see!!!kan ada kawan tu..k, chiowzz.. ~si bunga bunga~

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...