HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Lawatan kami, Jpb & Jpk Kolej Delima to Rumah Sahabat PERKID

Salam.

Kami penghuni kolej delima kami telah ke Rumah Sahabat Perkid semalam di mana ia menempatkan pelajar2 @ remaja2 yg bermasalah..x kira lah samade dimasukkan secara sukarela atau paksarela by their parents, atau yg kene tangkap+cekop pon ada..


PERKID itu abbreviation tuk Pertubuhan Kebajikan darul Islah selangor. Tujuan pergi selain just nak lawat2, nak belajar jgk..saye pon bkn baik mane kan..


so mmg byk la yg saye belajar. among them..bersyukur dgn family yg saye ade skg..dulu saye sllu compare ngan family org lain. Selalu fikir kenapa family saya x cmni, x camtu. Tapi kalo tgk sejarah diorg, ish3...


Ade yg cerita mak dia sibuk sgt bekerja la, then yg lgsung x terpk nak blaja sbb ape?? sebab fmly x pernah cerita atau bg motivasi kat dia..sampai ader yg tnye soalan cmni "kak.. U tu ape??" kesian kan? kite sibuk cerita blaja pandai2 masok u nti, score bgs2 n grad on time..tibe2 tnye Universiti tu ape?ade lagi siap yg hampir kne rogol dgn bapak tiri.ade yg mmg mak nye ish3..xmo la ckp lebih2 kan.yg pnting sape2 pon..ingt..kite msti bersyukur dikurniakan keluarga yg jauh lebih baik.hmm..


erm..rumah sahabat ni dijaga oleh pengerusi PERKID that is Ustaz Masridzi Sat. Banyak perkara yea di ceritakan pd kami sampai terkelu dibuatnye bila kata


"pelajar uiniversity juga ade yg bermasalah, malah mungkin ade lebih teruk n patut dimasukkan ke cni..tak payah lah nak kesian la die ni, kesian tu dan ini.tp ingt diri kita sendiri..kadang2 kita juga pernah melakukan perkara seperti mereka.."


yup.terkedu seketika. Saye faham ape mksud ustaz.Nauzubillah. mtk jauh.Tp cume mgkn sedikit terkilan beliau berkata demikian di depan remaja2 itu. Tidak kah ia memberi bad impression pd budak2 espcially yg umor 13 & 14 tahon? they can simply think "alah..same je kakak2 ni dgn kite.ntah2 lagi terok." betul x? tp looking at the other side, ustaz ni nk bg nasihat kat kami sebenarnya..positif positif.. dan ustaz ni kelakar & baik hati.budak2 perkid told me..


"kalau keluar dgn abah (ustaz tuh) mtk je ape nak.pernah duit dia tggl rm50, tp dia tak kisah pun habis kat kitorg...esok taw2..dia dapat pggln tuk ceramah..



hah..rezeki dtg tak putus kan..erm..mase kat sane, kitorg di bahagi2 pd kumpulan2 kecil...dalam satu kumpulan terdiri 6 dr kami n 5 pelajar perkid.bermula lah sesi interview huhu.selain tanye name asal n umur..kitorg tnye gak la sbb dimasukkan ke situ. okeh, mostly same cases. kuar malam, kuar malam n..kuar malam.tp tuh mule2..da lame2 baru berani nak bgtau yg dorg dah pernah 'buat' dgn BF dorg..gulp.nauzubillah.




habis sesi itu, kami sembahyang asar dan dgr bacaan zikr dorg..best2..sayu gak dgr..dpt taw zikr iman  naQib, dr indon tuh im not sure.plg penting ade satu zikr ni..i mean istighfar tp li-'untuk' ibu bapa.. li umi, wa abi, li ustaazi..lilmuslimin walmuslimat. rase2 saye doa mtk tuhan ampunkan ibubapa slps solat je. tapi ini, dah dikire zikir.bace ulang2., bile ade waktu lapang..saye suke =) kite praktis same2 yah. 



then buka puasa kitorg makan dalam dulang. 1 dulang bulat = 4 org mkn. Best,sebab kenyang lain macam ..hihihi




ok la saya share gambar ye :)



Ni masa baru sampai
aha..yg ituh Ayahanda kami - kapten Ahmad
Selamat Datang =)
yg ni aged 15-16 tahun.



Kak MIn =)
with anak 'abah' cik kecik PIA- SOFEA
sesi beramah mesra n share kisah hidup mereka huhu
suasana iftar, buka puasa..
lepas semayang teraweh..haa..ni PERKIDIan yg lelaki pulak keluar buat persembahan.. hihi cumel2 adek2.
yg side kiri saye tu, dah nak kuar dah.tp still notty lagi owh..hopefuly awak berubah jgk one day kay dik.

okie.nak balik dah.bye2 sume.. 
okay lah..GOD BLESS.Semoga Allah memberi hidayah kpd adik kita ni dan semoga kita terpelihara dari apa-apa masalah sosial yang rampant sekarang.

wassalam.

2 comments:

cnOor said...

makkk oiii..comey2nye.hahaha

Tiera said...

kann..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...