HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

26 Time Management Hacks I Wish I'd Known at 20Pomodoro technique ni adalah proses di mana kita budget masa kita, pecah pecahkan kepada beberapa bahagian contohnye sekali buat keje, fokus 25 minit, kemudian amik masa rehat selama 5 minit.  Setiap 25 minit tu la kita panggil Pomodoro, sebenarnya maksud dia tomato untuk orang italy. Kitchen timer dorang bentuk pomodoro la :)


Kiranya cuba buat kerja selama 100 minit 

25 minit buat kerja, then  rehat 5 minit.

sambung lagi 25 minit buat kerja, rehat lagi 5 minit. 

sampai 100 minit (4 kali 25 minit) (4 kali rehat yang 5 minit)


setiap 25 minit = 1 pomodoro


settle  1 pomodoro, mark progress kita dengan tanda X dan perhatikan berapa banyak kerja kita dapat settlekan dalam masa yang singkat iaitu 25 minit. Mengikut apa yang tiera baca, pomodoro techniques ni ada byk kali breaks, waktu rehat menyebabkan minda kita fresh dan focused.kira nya kita akn buat lebih pantas due to strict timing kan, 25 minit tu? boleh cuba ni. Respect the tomato. hahahabelajar dan belajar untuk menilai mana satu lebih penting dan perlu untuk  di dahulukan. 
Time tengah buat kerja, masa tu la teringt nak buat itu, nak buat ini. Ia adalah sangat membunuh, bila kita tinggalkan kerja kita dan buat apa yang tibe2 kita terfikir, time nak buat to do list tak teringat pon. makanya lepas ni, kalau time buat kerja tiba-tiba teringat itu teringat ini, amik kertas tulis senarai perkara yang mengganggu fikiran kita ni haha. bila start nk menulis dia tak membuak buak pulak dalam otak ni. haish.
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...