HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

pujuk maid sambung contract

Assalamualaikum :)

Kisah orang gaji kakak saya.Nama maid along saya tu ayu. Erm kurang dari 240 hari dari sekarang contract si ayu tu akan habis n she's planning nk balik tempat asal dia. Along saya mintak tlg adik saya aimi drive n bawak ayu jalan-jalan.Jadi kami merancang sebaik mungkin utk buat ayu rasa rugi kalau tak sambung contract lagi. yelah, dia dah jadi maid along selama 2 tahun. Kita dah tahu cara dia bekerja cmne, leceh kan nak amik maid baru. Lagipun passport dia valid sampai 2015 kot. ish ish ish.


Jadi kami keluar bertiga. saya,aimi dan ayu. we pretended nak beli something la kat jusco.At the same time we all layankan je die nk beli ape je yg die suka. Taste dia boleh tahan not bad, nak makan ais-cream baskin-robbin,makan cheese stick, and also burger king. takpe, layannnn~


Sambil makan-makan tu kitorg borak-borak la dengan ayu ni..ternyata ayu ni masih kanak2. asyik-asyik cakap tak sabar nak balik sana sebab nak main dengan kawan2. risau sangat nanti balik umur da tua dah tak leh nak main-main da..aiseh haha.

saya nak ambil gambar ayu ni punya la susah..seboleh-boleh dia tak mau org ambil gambar dia..tp berjaya gak 2 3 snap.

ini lah budaknya,ayu.


masa ni kitorang tengah usik dia haha tu yg senyum nyingai je
my sis aimi.saya nk tunjuk tu tu..nampak tak ape depan kitorg tu? ayu boleh buang pecan n badam dalam ice-cream dia. haha hadui budak ni itu la yang buat sedap...

lepas tu kitorg bawak dia g funfair pulak. I mean fun park kat bandar hilir tu.. Pelik jugak, she did not even want to main any game kat situ.Last-last I dgn aimi yg main hahaha. Ayu cakap kalau kat tempat dia ade kawan-kawan nak jerit ramai-ramai. see..again, 'kawan' is the reason. usaha memujuk dia tetap kami teruskan hehe..


satu game je pun sempat main sebab dah nak pukul 11pm dah..nak balik ayu mintak tunggu jap die nak beli buah nenas cecah asam. feveret bilangnya. ok2 boleh hehe. 

what i can see kan..ayu ni rindu nak spend time dengan kawan-kawan dia. Seriously, die budak lagi. fikiran tak matang utk fikir pasal masa depan sendiri. Instead of saving duit gaji utk diri sendiri,die lagi suka sikit-sikit "aku mau belanjain kawan2 aku" kawan,kawan,kawan.. hadeh. 

time kat jusco,ade dia cakap "aku mau sambung kontrak aku.." tp kat funfair "puan bagi enggak kalau aku mau sambung 6 bulan aja.." erk..die ni nk smbung ke tak? haha alongg..tu je kami mampu lakukan.along pancing2 la lg okai! :p

11 comments:

qamarunnajmi said...

comey gila maed cikgu jha..
-nabilah

~si bungabunga~ said...

haha..comey je ayu tuh...seriously ak tgk pun ase kesian..maybe dy rindukan zmn budak2 dy la 2..kan dy muda g, n tetiba da kena kerja cr nafkah tuk family yg idup susah..berat tgjwb tu sbnrnya..

kita umor2 cam2, mak ayah yg kasi wit kan..ley men ngan kwn2 n etc..

ak ase cr nk pujuk dy, ngan korg kena jd kwn dy larh!! hiii~ :P try la pujuk pelan2..gpun da lama dy ngan along ko..along pun bnyk ajr dy new things rite..dats y dy pun still konpius nk smbg o x cuz 4 her dy da dpt majikan yg bek cam along.. ^_^

::Tiera:: said...

nabilah : comey eh..hehe muda lagi tau..kalo ikot umo kat malaysia blm hbs spm lg =.='

::Tiera:: said...

hidayah : tu la aku pon sian..along ckp die umo 10 tahun dah stat bekerja..cn imgne how her zaman kanak2 berlalu mcm tu je..dats y kot die takot die tua dah nti, bila blk sane..da xleh main2..kesian kan..

along pon ckp pasni nk bg die kua2 sekali sekala dgn kitorg..bia die rase life as remaja tu mcmn..die buat keje ok lah tho somtimes mcm clumsy sikit,kate budak2 kan.tp yg bgs die suka main dgn nuha n mikaell..

najmi said...

tkang pujuk hppy smcm jer..hak3..kt mne 2??

~si bungabunga~ said...

hee~ budak2..ak yg umor da 23 neh pun sometimes clumsy...hak3..a'ah..maybe dy suka melayan nuha n mikaell n dyrg pun dah ngan ngan dy..payah la nk cr org lain plak.. ^_^

iza said...

sian gak jadi ayu tau tiera..
kalo telan tak pat jumpa 'kawan'
kalo luah tak pat duit gajik..huhu

::Tiera:: said...

najmi :

hehehe tulah cara nk pujuk tauu! :p erm ni kat bandar hilir la..pena smpai x?

Hidayah :

ngam ngan nuha n mikaell sbb die kan budak2.die buat nuha,mikaell mcm kawan2 je ;) risau kalo dpt maid baru yg perngai mcm maid lame along aku..hbs muka mikaell di tenyeh dgn syampoo huk3..jahat tol.


kak iza :

haha nk buek camno kak iza.. ayu kena gak pilih yg terbaik hehe..

~si bungabunga~ said...

ye ke...tu la isau ngan maid2 zmn skang..huhu..kalu ak da anak pun wiso nk tggl kat maid..mcm duk bc dlm paper suma 2...mcm2 kes..kan best if ada keja yg kita ley jd surirumah and at the same time keja...kui3.. =P bisnes je la..bukak tadika ke, butik ke..keh3.. ;P

::Tiera:: said...

kannn..aku pon pikiaq mende yg same..kite sndiri jaga anak kita puas hati..tp duit masok tetiap bulan hehehe..tap2 aku plan nk keje smpai umo 30 je kot..pastu jd surirumah spenuh masa. erk..mampu ke? haha hadoyy

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...

ohh..br tau serba sikit psl maid dr luar ni.ada gak rupanya yg perangai mcm ni.

btw,saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya. byk info menarik boleh dikongsi bersama.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...