HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Org yg saya kagumi in my family :)

Ringkasnya, ada 3 org yg saya kagumi.



Nama beliau Siti Atikah Bt Tukimin. sudah berumur 53 thn dan memiliki 10 org cahaya mata., 5 lelaki dan 5 perempuan. Beliau merupakan surirumahtangga sepenuh masa. Ape yg saya kagumi ttg beliau?



  • Seorang bussiness minded.Walaupun hanya duduk di rumah, tapi percaya x income beliau sama atau mgkn lebih dr org yg bekerja kt luar sana? beliau sgt rajin cari bussiness x kisah la pggn mangkuk ke, baju, kasut even makan2 (tempahan) pon beliau layann..dan sgt sistematik saye suke tgk bile beliau buat kira2, collection stp bulan. nak kutip utang la kan dr mereka2 yg berhutang. bile tgk jumlah, wow! ibu mmg terbaekk! padahal duk rumah je. just busy kol sane, kol sini, tnye nk tgk katalog or not. Bila ade feedback,dgn segera beliau akan mtk my dad atau my brother p htr kpd customer beliau.


  • Rajin, kuat, kental,menepati masa..maklum lah keturunan jawa, harus lah rajin! dlm satu hari ssh la nk tgk beliau bermalas-malasan. ade je keje yg beliau nk buat. keje dlm rumah dah xde, beliau akn keluar cr keje kt luar. Even bercucuk tanam u noe! mane2 kwsn lapang bertanah, beliau tanam sayur like kacang botol, kacg pjg, sawi, cili, tomato. best x? bendi pon ade. bila da ade hasil, saya suuuke+excited tgk. seronok u noe, mcm ade farmville kt fb plak hehe


  • Rajin cari ilmu agama. stp hari ade je ilmu baru n surely die akan share n story kat anak2. rancangan tanyalah ustaz plg digemari tau. dan..sebab itu lah.. ibu saya berjaya jadi seorg insan yg Tabah. Bukan xde org yg dengki dgn ibu..ada...mcm2 org buat kat ibu tp ibu selalu sabar n she will say "Doakan yg terbaik utk org mcm tu..jgn berdendam..." n s o on la..baik tak ibu? paling sedih bila ada anak2 muda yg tak blh menghormati ibu saya (tamau la plk mention sape kann) apa salah jumpa ibu saya n hulurkan tgn utk bersalam...tp ni bkn stkt tak bersalam, siap menjeling  lagi, sungguh biadap! tapi ibu tak pernah la tunjuk rase marah atau tak puas hati dgn org mcm tu, walaupun anak2 ibu akn ckp ibu org mcm tu mmg eee..geram la kitorg. tp ibu tetap akn nasihatkan kami ni jgn terlalu membenci.doakan yg terbaik. ibu, sungguh, ibu idola kami.
saya sayang ibu saya :)
                                                                                 
senyuman yg mampu mententeramkan hati saya, ini lah dia..
                                                                              

Next person is my Kakngah. nama diberi Ainul Shahrazad. umur? skg dia dia dah 28 tahaun. bekas pelajar electrical electronic dekat Universiti Teknologi Petronas. Skg bekerja sbg seorg engineer di*maaf kurang ingt huhu * Memiliki 2 org cahaya mata, muhammad ammar dan sumayyah. kenapa sy mengagumi kakngah sy?



  • kakngah anak yg paling tak suka duit hehe sounds weird ha..bukan2..mksud saya.kalo die ade duit, die xsuke berkira@kedekut..mengikut pemerhatian sy la kan.. sejak dari sekola kan..dia rajin masok pertandingan atau pape contest la yg prize nye adalah wang tunai. Pernah dia menang menulis cerpen, dpt berapa ratus yek, *lupa lg huhu. tp yg sy ingt, dia bg ibu sume duit tu. Ibu tak mintak, tp itu yg mmg kakngah nak. dia nak ibu guna duit tu. senang citer utk ibu, she would do anything n give everything utk ibu, asalkan ibu senyum, sihat dan gembira. seriously. bukan nk kata anak2 lain tak mcm tu, tp nk d stresskan kat cni yg tahap pengorbanan kak ngah ni utk ibu lebih la dr kami2 lain2 ni. 


  • tapi sifat x kedekut tu pon bertempat..kira beliau bijak la dlm soal perbelanjaan..mementingkan simpanan & masa depan. Infact bkn utk diri sendiri, kami adik2 pon die try utk train to be like her. saving3!!


  • Bab aurat, sila rujuk cara penampilan beliau.huhu. the way she dress up sgt elegant yet menutup aurat. jgn harap u all nk tgk die pkai tdung singkat, baju ketat, tak pakai stokin kaki. bile2 masa nk suro dia tunaikan solat tanpa telekong, pon blh sbb pakaian dia da sgt2 menutup aurat.


  • Seorg yg mementingkan hal kebajikan dlm agama, aktif dlm islamic circle @ usrah. kakngah busy dgn kerjaya sbg seorg engineer, bila mlm/weekend busy plk dgn usrah etc. Kakngah mempunyai seorg suami yg baik,dan anak2 yg kecik2 lg pandai bace surah2. pandai speaking london lg u noe! itu lah antara ganjaran org yg ikhlas dlm menjalankan dakwah islamiah. kan? saya kagum walaupun sy blm bersedia utk mengikut jejak langkah beliau huhu... 
Kakngah in Paris
On her husband Graduation day @ Uni.of sheffield
her kids: dimana ade ammar di situ ada sumayyah :)



dan ke 3 ialah adik saya, muhammad aizudddin. umurnya skg ar..tingkatan 4 umor bape? 16 la kan hehe.. hm..beberapa perkara sy mmg kne kagumi dia....



  • dlm family, dia lah yg paling 'bermasalah' sejak lahir huhu. when he was still a baby, asyk nangis je. mcm ahmad albab tu. tak tahu knp. mcm2 ustaz dah bwk p jumpa. pastu perangai pelik time he was 6, tadika. die sgt2 berkeras xnak sekola. mcm2 cara kitorg buat just utk buat dia seronok g sekola. tapi semuanya mnemui kegagalan..pernah satu hari, dia panjat gate taska tu sbb nk lari balik rumah. dasad kan utk seorag kanak2 berusia 6 tahun?tapi...dia lah paling cepat pandai mengeja compared to kitorg.. bkn tu je, die sudah pon menghafal sifir 1 sampai 15 seawal darjah 1 !! seriously. tanye je berapa darab berapa he able to jawab dgn pantas tnpa ragu2. impressive kan?


  • he's good at maths.really.UPSR n PMR subjek wajib A dia adalah matematik tau.mesti a. cume SPM tak ketahuan lagi la kan..*nampak pemalas adek aku ni tp pandai gak rupenye hehe


  • Aizuddin ni pandai simpan duit. even sepuluh sen pon dia hargai. sejak darjah 1 lagi sy dah npk die suke masok duet dlm tabung, 1 hari rm1 u noe. bdk darjah satu tu...until now die msh bijak menyimpan smpai kan mampu beli i-phone 2g ish3...*kakak die ni je boroz ta pndai mnympan huk3...


  • Apa yg paling membanggakan... pencapaian n perubahan sikap dia skg...byk sgt perubahan positif dia skg.tau x,form 1 masok sekola tahfiz, pna satu hari dia hilang kat asrama  tak ditemui..ustaz kol ibu ckp aizuddin hlg, mgkn lari asrama.jauh giler sekola tu tau x tp dia  bravely lari n jalan kaki sorg2 utk balik rumah. lalu hutan tebal plk tu..malam baru smpai. *sume keluar cr die tp xjmpe.nsb baik selamat.. itu tingkatan 1. form 2,3, tak duduk asrama dah.mmg die berkeras tak mau. tp skg form 4, alhamdulillah. mungkin dah mula matang. skg duk asrama..kalo dulu kt sekola byk senyap, x aktif but now, mcm2 dia masok. sy terperanjat giler dgr die masok debate! walaupun tmpt ke 3 tp participation dia tu dah ckop membanggakan. baru2 ni, kt sekola,"ganjaran" dr ustaz.. siapa yg hafal 2 juzuk dlm masa sebulan, ustaz bwk p maen paintball. n he did it! sy tak sangka adik sy dah baaanyak berubah. dan perubahan yg dia lakukan, pd saya bkn lah perkara mudah, sbb aizuddin yg dulu sgt terok huhu  i mean, tahap malas dan degil die sgt melampau smpai ibu pernah menangis sbb risau kan dia. tp berkat kesabaran ibu, ini lah dia. aizuddin yg skg..hormat kakak2 n abg die skg..mula rajin p surau..join ceramah2 agama.. sy syg adek sy ni...die mmg baik.
almk.sy xde simpan gmbar aizuddin pakai jubah n serban *uniform sekola huhu
ni masa die p maen paintball dgn rakan2 sekola tahfiznya...leh thn rupenye adek aku ni hehe
ha jumpe pon.tp ni je pic terbaik mmpu ku temui huhu
                                                                                 

6 comments:

Anonymous said...

tasha here :

cuke tgk ibu tiera..shes so sweet.. :)

kiraburn92 said...

seriously tertarik menarik tarik2 ngan dean pnya story:)

Tiera said...

hehehe..msti kira tak sangka kan dean cmtuh..

kiraburn92 said...

aimi ada cita jugak pasai tu tapi memang respect la dia cos dia berjaya ubah hidup dia even better than adik beradik dia yg laen~Oppsss :p

Anonymous said...

yup..n 1 more person dat is really important!!!it's u tiera!! u'r so special..think +ve n alwayz be eppy n enjoy ur life.. try to do wateva being ask by our God, Allah n leave wat is forbidden by Him...then, u'll find urself is one of 'hamba' yg b'syukur...yay2!!! jom sama2 ea.. ~__^ ~si bunga bunga~

Tiera said...

saya syg si bunga bunga..wat la blog daiyah...huhu..ops ter reveal lak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...