HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Mengapa shaklee dikatakan sistem MLM yg mematuhi syariat?

INI ADALAH SALAH SATU SEBAB KENAPA ANDA BOLEH MEMILIH SHAKLEE SEBAGAI SIDE INCOME.  



In shaa Allah, Shaklee antara Syarikat MLM yang mengikut garis panduan menurut syariah :)



1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).



2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.



3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.



4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).



5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.



6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.



7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.



8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.



9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.


sumber:

Bersama anak & cucu shaklee saya dan Master ainul, mommy shaklee saya. Ingin sertai kami?


Saya, Athirah Binti Ab Razak,h/p no 019-4120913. pengedar shaklee bebas anda, id  881453.Mungkin, saya bakal mama shaklee kamu yg sedang membaca ni...inshaallah hihihi :)

Master Celebration

Assalamualaikum




Korang pernah terfikir tak Master Celebration tu ape eh? Asal ada mascel je (singkatan utk master celebration) mesti ada makan-makan. Mesti kat hotel 5 bintang. Tapi ape sebenarnya MasCel ni? 




Begini.



Dalam shaklee, kita di ajar untuk bantu lebih ramai orang bukan?




Tak kisah la dalam mengubah hidup org yang dulu susah menjadi semakin senang, atau mungkin membantu mereka yang dahulu menghadapi masalah kegemukan, darah tinggi, kurang bermaya, allergic seafood atau apa-apa mengenai kesihatan, menjadi lebih sihat.




Gelaran/pangkat Master Coordinator tu adalah rank tertinggi dalam shaklee untuk kita capai. Saya ibaratkan shaklee ni sebuah university utk graduan konvo/grad dgn jayanya sebagai pemegang ijazah master coordinator . hee :D



Setiap sem (analogi utk waktu closing, ujung bulan hihi) pencapaian pointer yg excellent amat penting. Pointer dlm university shaklee ni is berapa ramai yg anda berjaya tolong. 



Dari seorang distributor biasa, ke seorang supervisor. Kemudian meningkat ke senior supervisor, kemudian coordinator, kemudian senior coordinator, then key coordinator, senior key coordinator n  kemuncaknya adalah Master Coordinator. Yuhuu!


Syarat paling koman utk capai rank ini adalah, anda berjaya bantu sekurang-kurangnya 13 org lain untuk mengubah hidup mereka menjana atleast 4 angka sebulan!



Mashaallah! Sememangnya hidup ini adalah utk memberi manfaat. kan?



Hadiah atau upah pada mereka yang berjaya capai kemuncak rank ini, takdela byk sgt shaklee bagi. Lebih kurang RM30,000.00 hingga ke RM50,000.00 je.



Dan once kita dah Master Coordinator, Shaklee akan celebrate hari konvo kita ni. Shaklee akan bagi peruntukan RM50K utk kita pilih nak buat kat hotel mana, nak jamu tetamu makanan apa. YES, Shaklee tanggung 100% ! Best kan? 


Dan sesiapa pon boleh attend...


nak bawak mak ayah, makcik pakcik, jiran sebelah rumah, kawan se-asrama dulu.haa bawak la..


Hmm..yang saya pergi sabtu lepas adalah meraikan Master Wan Fatihanum & Master Azrin di Pullman Hotel Putrajaya. Kakak saya yg baru je menjejaki dunia master di panggil utk parade on red carpet. Yes3 she is my mommy shaklee too, Master Ainul Shahrazad :)


So malas nak attach satu satu gambar, saya bg video la ye.. Kelebihan HTC one max, boleh select semua pics atau vids yg kita nak to be compiled sekali untuk video highlights.



video



Kami, inshaallah bakal master coordinator juga. Ramai lagi org di luar sana yg harus kami bantu!


Shaklee adalah alat untuk kamu lebih dekat dengan tuhan, percaya tak? Prestasi ibadah kamu berkadar terus dengan rezeki kamu.Allahuakbar.





Athirah SID 881453
019-4120913

Tanda-tanda kekurangan kalsium

Assalamualaikum



Terus terang,saya bukan lah seorang yang mengamalkan pengambilan susu setiap hari secara konsisten. Bukan tak pernah beli susu, macam-macam susu saya beli. HL, anlene, macam-macam lagi lah.


Masalahnya saya selalu lupa yang saya ada beli susu, kadang sampai dah expired. Last-last buang. Punca perangai macam tu adalah di sebabkan saya tak sedar yang banyak keburukannya bila saya kekurangan kalsium!!!




Antara tanda kekurangan kalsium:


- kebas kaki dan tangan
- kejang otot
- mudah marah
- letih
- rambut kasar
- kuku rapuh
- masalah semasa tidur ( sukar tidur)
- sakit sakit sendi
- tekanan darah tinggi
- gigi reput



Ya Allah memang banyak yang saya alami!

Kadang cepat sangat rasa lenguh & kebas. Duduk dalam satu position yg sama terlalu lama pun tak tahan. Tidur? kadang-kadang mata memang ngantuk, badan memang letih. tapi kenapa entah payah nak lelap.


Dah golek kiri kanan, pandang ceiling, kira bintang (yang glowing in the dark tu ke hehe) lama-lama baru lelap.>> kalau bgth ibu confirm ibu akan cakap "zikir byk2 sampai tertidur"   :)


Maka, dah masa untuk saya disiplin kan diri dalam pengambilan kalsium setiap hari. Saya mungkin tak kan memilih susu sebagai satu satunya sumber kalsium.



Kadar keperluan kalsium mengikut umur



Sangat susah untuk kita memperoleh jumlah kalsium ini menerusi diet harian, kerana kebanyakan wanita mengehadkan pengambilan susu & keju due to calori factor. Yelah lagi lagi yg sedang berusaha untuk menguruskan badan, kan?



Dan rata-rata pengambilan kalsium purata bg wanita hari ni, kurang dari 600mg. Ya! Inilah punca ramai wanita di landa wabak OSTEOPOROSIS!!!




Oh by the way, kalsium paling baik jika diambil bersama magnesium. Ini kerana penyerapan kalsium akan jadi paling bagus  dengan kehadiran magnesium.




Tapi hati-hati!


Pengambilan kalsium dan magnesium yg tidak seimbang boleh membawa kepada batu karang.




Dalam ostematrix shaklee, unsur kalsium,megnesium dan vitamin D adalah lengkap!



Sebiji ostematrix mengandungi 250mg kalsium, Inshaallah mudah dan seimbang.



Maka ambil 4 biji dalam sehari sudah 1000mg bukan? :)







Ostematrix shaklee, sebotol ada 120 biji (caplets). Maksudnya bujur dan licin, mudah di telan.. Harga? murah sangat... Cuba lah. Saya dah start amalkan :)






Saya pernah terbaca satu status tapi saya tak ingat kat mana, katanya mak dia hebat mampu susukan 10 org anak, tapi belum sampai 40tahun gigi dah banyak takde! Habis lah kalau semua kalsium anak2 serap hehe jadi jaga lah pengambilan kalsium setiap hari.


pm Athirah si pengamal Ostematrix
sms/whatsapp 019-4120913


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

T E R E N G G A N U

Salam alaik :)



Dulu, pernah pegi terengganu. Dengan family. Selalunya bercuti ke sana sb ayah nak p mencandat sotong..



Tapi tak pernah terfikir pon yg saya akan berkahwin dengan orang terengganu hehehe


Sekarang dah jd isteri dia :D


Hari tu kami balik terengganu. Buat masa ni kenderaan kami motor je, jadi tak boleh la nak naik motor balik ganu kan? :p kami naik bus express. :)



Makan kat sana cukup heaven hehe :p . Hari tu teringin nk makan nasi dagang, jd mak ayah bawak pg satu tempat yg mmg famous, bukan takat dah keluar tv3, masuk paper bagai, tapi siap dah sampai obersea you know.. memang sedap gila T-T

Suami, Ayah & mak mentua kesayangan :)
tudiaaaa kak pah ooooiii :D


petang tu encik suami bawak p detim :p, pegi tgk laut yg sgt cantik. panjat batu besar2..


yes,yes.saya sgt suka to see the sea :)


ha ni kat mana ni? u bukan org terengganu la kalau x dpt cam ni kat mane :p

 Satar


ini mmg favourite saya, satar! pcy tak saya mampu hbskan 10-30 biji satar sekali hadap tau haha. tp skg agak susah nk cari satar yg kurang kelapa n lebih isi ikan skg..masalah saya bila kelapa lebih, perut saya cepat sakit sb berangin. sebab tu penting saya bawak alfalfa shaklee ni kemana saja. ia sgt membantu utk membuang angin dalam badan
 
 Begitu rupe tablet nye

Ada 2 size. small 330 biji & large 700 biji :)

Masa untruk balik semula shah alam. Macam ni la kitorang bila balik sana. Dia bawak bagpack hitam dia tu, saya beg ribbon tu (lama dah usia beg tu, yelah beli kat dc time belaja dulu haha,tahan walau murah) dgn handbag kecik. senang kan nak bergerak? :)


Belum ada kereta sendiri lagi.
Tapi kami selesa dgn cara hidup kami buat masa ini.
Alhamdulillah.

 inshaallah,one day akan merasa & memiliki kereta yg besar lagi selesa.
Doa tanpa henti. Saya mahu kereta ituuuuu...
Never underestimate  the power of doa.

sekian,
T E R E N G G A N U

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...